"Αφαίρεσαν" την προτομή του Άρη Βελουχιώτη από τον ιστορικό χώρο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς!


Η προτομή του Άρη κατά τη διάρκεια εκτέλεσης πρόβας της performance   "Περικύκλωμα Κοκκινιά  1979-Κοκκινιά 2017" στα πλαίσια της documenta 14



Συνέβη και αυτό! "Αφαίρεσαν" την προτομή του Άρη Βελουχιώτη από τον ιστορικό χώρο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς, το βράδυ της Κυριακής 25 Φλεβάρη.
Μάθαμε την είδηση και πήγαμε σήμερα το πρωί στον χώρο της Μάντρας για ρεπορτάζ, όμως ατυχήσαμε γιατί το Μουσείο και η πόρτα ήταν κλειστά. Έτσι αρκεστήκαμε σε κάποιες φωτογραφίες. Επικοινωνήσαμε αργότερα με το γραφείο του Δημάρχου Γ. Ιωακειμίδη, ο οποίος βρισκόταν σε σύσκεψη όπως μας δήλωσε η γραμματέας του, και υποσχέθηκε να μας τηλεφωνήσει. Με νεότερο τηλεφώνημα μας ενημέρωσε η γραμματέας ότι δεν μπορούσε να βρει κάποιον υπεύθυνο για να απαντήσει στα ερωτήματα μας.

Όπως καταγγέλλει το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κοκκινιάς, ο χώρος είναι αφύλακτος εδώ και μεγάλο διάστημα, με ευθύνη της δημοτικής αρχής Νίκαιας-Ρέντη, ενώ παράλληλα ζητούν να αποκατασταθεί πλήρως το μνημείο στην προηγούμενη κατάστασή του.

Μια τέτοιου είδους επίθεση στη Κοκκινιά λίγες μέρες μετά το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου  που καταδίκαζε την επίθεση της Χρυσής Αυγής στη Φαβέλα ζητώντας να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήρια της εγκληματικής συμμορίας στον Πειραιά, δεν είναι δύσκολο να σκεφτούμε για τους δράστες και  αυτής της προκλητικής ενέργειας. Κάποιες άστοχες (θέλουμε να πιστεύουμε) ενέργειες ξεπλύματος των ναζιστικών κατακαθιών, τους δίνουν αέρα για την εγκληματική τους δράση.

 Τελικά υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Γ. Ιωακειμίδη σήμερα Παρασκευή 2/3/18, ο οποίος μας ενημέρωσε πως μετά από καταγγελία στην αστυνομία γίνονται έρευνες για την ανακάλυψη των δραστών. Κυρίως στρέφονται οι υπόνοιες σε ομάδες ρομά που κλέβουν ορειχάλκινα αγάλματα για να τα πουλήσουν σαν μέταλλο. Γίνονται συνεννοήσεις με τον καλλιτέχνη που φιλοτέχνησε το έργο, εάν δεν βρεθεί τελικά, να γίνει εκ νέου η κατασκευή της προτομής. Όσο για την φύλαξη του χώρου μας δήλωσε ότι ποτέ δεν υπήρχε φύλαξη στο χώρο και είναι οικονομικά αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Με δεδομένο ότι στο χώρο δεν υπήρξε αναγραφή συνθημάτων η άλλων συμβόλων (όπως κάνουν συνήθως) οι χρυσαυγίτες, φαίνεται να μην είναι δικό τους "έργο".

Κράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα το