documenta 4 1968/Κοκκινιά 1979/Κοκκινιά 2017

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στην οποία προσωπικά, ενώ θα ήθελα, δεν μπορώ να παρακολουθήσω γιατί θα είμαι εκτός Αθηνών.

Παρασκευή Μαρτίου 2017

«Συναντήσεις»

Μια σειρά δημόσιων συζητήσεων με αφορμή την ιστορία της documenta

Με την Ειρήνη Γερογιάννη και τη Μαίρη Ζυγούρη 7:30 μ.μ., 11ο Γυμνάσιο Νίκαιας
Πέτρου Ράλλη 182, 184 54 Νίκαια
Σε συνεργασία με το Δήμο Νίκαιας
- Αγ. Ι. Ρέντη

Με αφετηρία την ταραχώδη χρονιά του 1968 και την documenta 4 που έλαβε χώρα εκείνο το έτος, η καλλιτέχνις Μαίρη Ζυγούρη και η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Γερογιάννη συζητούν για το έργο της Μαρίας Καραβέλα (1938–2012)–η οποία υπήρξε ηγετική μορφή της περφόρμανς στην Ελλάδα, γνωστή για τις πολιτικά φορτισμένες (ανα)παραστάσεις της Ιστορίαςκαι τη σύγχρονη επανεξέταση ενός από τα πιο περίπλοκα έργα της από τη Ζυγούρη.

Σε μια διάλεξη-περφόρμανς σε δημόσιο σχολείο της Νίκαιας, η Γερογιάννη και η Ζυγούρη αποκαλύπτουν τα αφηγήματα με θέμα την Κοκκινιά 1979, το εμβληματικό έργο της Καραβέλα που πραγματεύεται το Μπλόκο της Κοκκινιάς 1944, την ιστορία της Αντίστασης και του Εμφυλίου στην Ελλάδα.

Η διάλεξη-περφόρμανς θα δοθεί στα ελληνικά, με εισαγωγή από τη Μαρίνα Φωκίδη, Σύμβουλο Επιμέλειας για την documenta 14.

Η Ειρήνη Γερογιάννη είναι ιστορικός της τέχνης και μουσειολόγος. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγει έρευνα για το πρώτο κύμα της περφόρμανς στην Ελλάδα. Συνεπιμελήθηκε το βιβλίο Μαρία Καραβέλα (μαζί με τον Χριστόφορο Μαρίνο και την Μπία Παπαδοπούλου, 2015).

Η καλλιτέχνις Μαίρη Ζυγούρη χρησιμοποιεί διάφορα μέσα, πάντα όμως έχοντας ως σημείο αναφοράς την περφόρμανς. Οι δράσεις της, επιμελώς οργανωμένες και προετοιμασμένες, συνήθως εκτυλίσσονται σε δημόσιους χώρους προκαλώντας απρόβλεπτες καταλήξεις και την κριτική συμμετοχή του κοινού. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως το Ολλανδικό Ινστιτούτο Τέχνης, το Ίδρυμα Πολιτισμού της Ιστανμπούλ και το Cittadellarte–Fondazione Pistoletto. Η Ζυγούρη ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας