Η στάση του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα.




Ακούγεται ότι η γραμμή του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα θα είναι το άκυρο. Η ηγεσία του για ακόμα μια φορά αδυνατεί να συντονιστεί με τις διαθέσεις του Λαού, ακόμα και με μεγάλο μέρος των οπαδών του, συντασσόμενοι αντικειμενικά στο μπλοκ των ταξικών του αντιπάλων. Δεν έχω την απαίτηση φυσικά να ακολουθήσει την γραμμή του Σύριζα που ερμηνεύει το ΟΧΙ του λαού με μια “δημιουργική ασάφεια”….
Θα περίμενα όμως  να καλέσει τους οπαδούς του να ψηφίσουν ΟΧΙ δίνοντας στο όχι, την δική τους ερμηνεία, σε μια ανοιχτή ιδεολογική ζύμωση και διαπάλη όπου φυσιολογικά θα υπάρξει αλληλοεπηρεασμός στις απόψεις και στο αποτέλεσμα.



 Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ από την διαλεκτική με τις μάζες και το κλείσιμο σε στεγανούς χώρους και στην ασφάλεια μόνο των δικών τους απόψεων που οι άλλοι πρέπει πάντα να αποδέχονται, δεν συνιστά ενεργή πολιτική συμπεριφορά (πολύ περισσότερο κομουνιστική) που έχει αναφορά στον λαό και σε λαϊκά προβλήματα. Αποδεικνύει  για άλλη μια φορά, ότι η επιλογή τους να κάνουν ΜΟΝΟ διαπιστώσεις που ήδη ο λαός ξέρει γιατί ζει στην πραγματική ζωή, χωρίς παράλληλα να εμπλέκονται ενεργά στο πολίτικο γίγνεσθαι, τους δίνει συντηρητικά και μόνο χαρακτηριστικά, και στην τελική εξουδετερώνει κάθε λαϊκό έρεισμα απέναντι τους. Μεγάλο μέρος των οπαδών του ΚΚΕ πάντως, εάν τελικά αυτή θα είναι η γραμμή του, όπως και στις τελευταίες εκλογές δεν θα τους ακολουθήσει σε αυτή την επιλογή.