Η προπαγάνδα τους....και η άμυνα μας.


Με τίτλους που θυμίζουν πολεμική ανταπόκριση και με διάθεση να τρομοκρατήσουν τους αναγνώστες τους, κυκλοφορούν οι "μεγάλες" συστημικές εφημερίδες και ιστοσελίδες. Ασφαλώς στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα "μεγάλα" κανάλια τηλεόρασης με πρωταγωνιστές κυρίως τους σχολιαστές "γλάστρες" της κυβερνητικής και τροικανής προπαγάνδας, που υπερασπιζόμενοι τους παχυλούς μισθούς που τους έχουν εξασφαλίσει τα αφεντικά τους, σπέρνουν κάθε είδους ψευδή επιχειρήματα, διαστρεβλώνοντας θέσεις και προθέσεις, μεγεθύνοντας κάθε φραστική διαφοροποίηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύοντας την κατά το δοκούν.
Αναφέρομαι ειδικότερα σε κάποιες ιστοσελίδες και κάποια blogs που θέλουν να το παίξουν "ειδησεογραφικά" τα οποία χρησιμοποιούν σαν κράχτη πελατών τους τον τίτλο που βάζουν στην ανάρτηση τους, ο οποίος πολλές φορές είναι άσχετος με το περιεχόμενο, προσδίδοντας υπερβολική σημασία σε κάποια λέξη που δημιουργεί έντονα συναισθήματα, ερμηνεύοντας αυθαίρετα το πραγματικό περιεχόμενο θέσεων ή δηλώσεων.

«Χτύπημα» Λαφαζάνη σε ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη θεωρία ότι μια χώρα δεν μπορεί να κάνει μονομερείς ενέργειες.

Αυτός είναι ο τίτλος που διαβάζω σήμερα σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα, τίτλος που υπονοεί οτι στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται ένας "εμφύλιος πόλεμος" μεταξύ των στελεχών του, και υπερασπιζόμενη η ιστοσελίδα τον "όλο" Σύριζα , αναφέρεται σε «Χτύπημα» Λαφαζάνη σε ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ουσία βέβαια γίνεται έμεση παρέμβαση και διαστρέβλωση της όλης ειδησεογραφικής πραγματικότητας που αναφέρεται αποσπασματικά στο περιεχόμενο της ανάρτησης πιο κάτω, με προφανή στόχο την ενίσχυση της εικόνας ενος σπαρασσόμενου και ανώριμου για κυβερνητική εξουσία ΣΥΡΙΖΑ.
Προπαγάνδα λοιπόν, που σκοπός της είναι να αλλάξει δραστικά τις απόψεις των άλλων αντί απλώς να μεταδώσει γεγονότα.
Η προπαγάνδα επιστρατεύεται προκειμένου να προϊδεάσει θετικά ή αρνητικά σε σχέση με κάποια ιδεολογική θέση, αντί να παρουσιάσει την ίδια την θέση. Η προπαγάνδα διαφοροποιείται από την «κανονική» επικοινωνία, επειδή επιδιώκει να διαμορφώσει απόψεις με έμμεσες και συχνά δόλιες μεθόδους. 
Η αποτελεσματικότητα της προπαγάνδας έγκειται στο ότι απευθύνεται πολύ δυνατά, στο συναίσθημα. Αν απαιτεί ένα πράγμα η προπαγάνδα, αυτό είναι καλή γνώση ψυχολογίας και μόνον.
Αν αναρωτιέστε για την άμυνα απέναντι της, απλώς μένουμε ήρεμοι όταν μας βομβαρδίζουν με ειδήσεις, ψάχνουμε μόνοι μας αυτό που μας ενδιαφέρει και το σημαντικότερο δεν αποσπάμε την προσοχή μας από τα υπαρκτά προβλήματα, τις πραγματικές μας ανάγκες ως ανθρώπινο είδος και τις πρωταρχικές αξίες της ζωής μας. Στο χέρι μας είναι να μπορέσουμε να ζούμε ελεύθερα μακριά από τον κοσμο των "δελτίων ειδήσεων" που δημιουργούν οι προπαγανδιστές για "ενημέρωση" μας.